Четвер, 25.04.2024, 22:39Вітаю Вас Гість | RSS
Alter ego
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 73
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Журавлина – природна скарбниця здоров‘я


Приймати ліки, навіть з метою профілактики, не дуже приємне заняття. Але, на щастя, інколи багато хвороб і розладів в організмі можна попередити, лише вживаючи фрукти, овочі або ягоди. До таких «охоронців здоров‘я» належить і журавлина. Знайома з дитинства, вона містить такий багатий і складний комплекс біологічно активних речовин, що посідає важливе місце не лише в народній, а й в офіційній медицині.
Щоб зрозуміти вплив журавлини на фізіологію людини, розглянемо її біохімічний склад. Почнемо з того, що зробило її такою популярною на кухні наших господинь: журавлина містить багато пектинів. Завдяки хімічній структурі пектинів м’якуш плодів утворює щільну гелеподібну масу. Ось чому з журавлини отримують пречудові сиропи, желе, киселі, варення, мармелад тощо. Варто зазначити, що при приготуванні желе з журавлини потрібно на 20% менше цукру, ніж при використанні інших ягід та фруктів, саме тому пектини журавлини вважаються такими цінними. До того ж ці властивості рослини не втрачаються при заморожуванні: якщо заморожені ягоди зберігати 1-12 місяців при температурі -12°С, то паста, виготовлена з них, за своїми харчовими якостями не буде поступатися пасті, виготовленій зі свіжих. Біологічне значення пектинів важко переоцінити. Вони знижують токсичність антибіотиків і подовжують їх дію; сприяють загоєнню ран і виразок; утворюючи нерозчинні комплекси, виводять з організму радіонукліди, солі важких металів, інші отруйні речовини. Комплексно впливаючи на травну систему, допомагають схуднути, зменшити рівень холестерину в крові, знизити ризик таких хвороб, як рак товстої кишки, цукровий діабет, гіпертонічна хвороба тощо.
Цінність журавлини також полягає в тому, що вона є надзвичайно багатим природним джерелом вітамінів. За вмістом вітаміну С – від 45 до 77 мг на 100 г свіжих плодів – ягода прирівнюється до апельсинів, лимонів, грейпфрутів, садової суниці. Як відомо, аскорбінова кислота бере участь в процесах регенерації тканин, зсіданні крові, нормалізує проникність капілярів, позитивно впливає на гормональний баланс, покращує апетит, підвищує життєві сили організму. Під час приготування, сушіння, консервування плодів вітамін С може руйнуватися внаслідок окислення слідами заліза та міді, під дією ферментів, однак ягоди журавлини вкриті восковим нальотом, який запобігає їх загниванню, а завдяки бензойній кислоті, що також в них міститься, вони можуть зберігатися тривалий період (близько 10 місяців) у свіжому вигляді. Свого часу ця властивість дозволяла використовувати журавлину для профілактики цинги протягом тривалих морських мандрівок. Окрім цього, рослина містить вітаміни групи В (В1, В2, В6, В9), РР, які поліпшують діяльність нервової, кровотворної, серцево-судинної систем, регулюють обмін вуглеводів, жирів, амінокислот, впливають на стан шкіри, волосся тощо. Останнім часом журавлина набула дуже важливого значення як джерело вітаміну К, брак якого призводить до порушення зсідання крові.
Журавлина багата на органічні кислоти. Наприклад, бензойна кислота має виражену антисептичну дію; хлорогенова – протизапальну, сечогінну, гепатопротекторну, зміцнює судинну стінку; урсолова за своєю дією близька до гормонів наднирників, тому показана людям з хворобою Аддісона, а також розширює коронарні судини серця.
Четвертий скарб журавлини – поліфеноли. Постійно надходячи до організму людини з рослинною їжею, вони спочатку впливають на всі відділи травного тракту (створюють захисний шар на слизовій оболонці, сприяють загоєнню ерозій та виразок), а після всмоктування у кров – на серцево-судинну, гормональну, сечогінну й інші системи. Зміцнюючи стінки клітин внутрішніх органів, поліфеноли захищають їх таким чином від дії токсичних речовин. Вони пробуджують власні сили клітин, мобілізують механізми самовідновлення. Поліфеноли – це сильні природні антиоксиданти. Під час взаємодії з киснем в організмі утворюються так звані вільні радикали, які гальмують відновлення тканин (за однією з теорій, саме через негативний вплив вільних радикалів людина старіє). Так от, антиоксидантами є речовини, що нейтралізують вільні радикали. Опосередковано це, до того ж, знижує ризик появи злоякісних пухлин.
І наостанок, біохімічний портрет був би неповним без мінерального компоненту. Кожен хімічний елемент виконує специфічну фізіологічну роль в людському організмі і є незамінним. За останніми даними, в плодах журавлини їх виявлено 25. Серед них: калій, фосфор, кальцій, залізо, марганець, йод, магній, цинк, мідь, кобальт, срібло тощо. Як відомо, йод потрібен для роботи щитоподібної залози, марганець – для утворення вітаміну С, кобальт – для вітаміну В12 (при нестачі котрого може виникнути злоякісне білокрів’я), для нормальної роботи підшлункової залози; мідь стимулює дію гормонів гіпофізу, а також разом із залізом активно бере участь в процесах тканинного дихання. І цей перелік можна було б продовжити.
Така вона, журавлина, – звичайна і давно знайома. Проте, не дивлячись на її банальність, це – невичерпна скринька скарбів, турботливо подарована нам природою. Дані про її користь постійно доповнюються. Нещодавно вчені встановили, що вміст біологічно активних речовин у вегетативних органах рослини в кілька разів перевищує їх вміст в плодах і листі. Отже, якщо журавлина зростає на ваших присадибних ділянках, ви можете також використовувати і заготовляти її вегетативну масу. А якщо не зростає, то, сподіваюсь, тепер ви замислитеся над її користю, адже, що може бути простіше, ніж вживати смачні ягоди і водночас здійснювати профілактику всього, чого тільки можна?
Збирають ягоди з настанням перших приморозків і до утворення снігового покриву, а поновлюють збір після танення снігу. Збирати треба обережно, не пошкоджуючи їх, бо деформовані ягоди швидко псуються.
Зберігають свіжі ягоди при температурі близько 0°С, при відсутності холодного приміщення ягоди пересипають у діжки і заливають водою, якість ягід при цьому майже не змінюється.
При циститах, пієлонефритах та інших інфекційних хворобах сечових шляхів пити свіжий журавлинний сік для підсилення дії антибіотиків і сульфаніламідних препаратів.
При носових кровотечах змочити соком ватні тампони і закладати в ніс.
При пародонтозі свіжі ягоди м’яти по яснах язиком.
При запальних процесах в горлі заварити листя журавлини і полоскати.
При лихоманці, післяопераційних станах, хворобливості пити напої з журавлини (сік, морс тощо; листя журавлини заварюють замість чаю).
При хворобах нирок і гіпертонії, коли показано вживати менше солі, можна додавати ягоди до страв, це відчутно поліпшує їх смак.
При головному болі та шумі у вухах на погоду, при отруєнні чадним газом великі прохолодні ягоди закладають по одній у вуха.
При судинних спазмах пити суміш соків журавлини і буряка у співвідношенні 1:1 (це також добре втамовує спрагу).
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів