П`ятниця, 19.04.2024, 03:02Вітаю Вас Гість | RSS
Alter ego
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 73
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Корисні властивості томатів


В народній медицині томати застосовують мало. Пояснюється це тим, що поширення їх як овочевого продукту відбулося порівняно недавно.Наукова ж медицина по достоїнству оцінила чудові якості плодів. Томати широко використовують в лікувальному харчуванні як додаткове джерело поповнення організму вітамінами і мінеральними солями. Вони гарний засіб профілактики авітамінозом і поліпшення травлення. Низька енергетична цінність (калорійність) і ніжна клітковина дозволяють включати томати в раціон особам, які страждають ожирінням.
Ніжна клітковина та пектинові речовини м’якоті томатів стимулюють травлення, посилюють перистальтику кишечнику й виділення шлункового соку, зв’язують і виводять речовини, що потрапляють з їжею або утворюються в результаті порушення травлення. Завдяки наявності яблучної і лимонної кислот томати збуджують апетит, активізують процес травлення, надають переважна дію на хвороботворних кишкову мікрофлору і паразитів.
Сік з томатів корисний усім, особливо страждають захворюваннями органів травлення. Таким хворим в стадії загострення сирі овочі нерідко забороняють, а соки їх пити можна. Сік стимулює діяльність травних залоз і жевчних залоз, значно покращується засвоєння їжі.
Завдяки ніжній клітковині плоди корисно вживати при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, що супроводжуються зниженою кислотністю.
Томати збуджують секрецію шлункового соку і діяльність кишечнику. Сік їх рекомендують при гастритах. Звичайно п’ють 150-200 г соку за 30-40 хв до їжі. З огляду на протизапальну силу томатного соку, його застосовують при виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, колітах, запаленні жовчного міхура. Однак зрілі плоди при виразкової хвороби рекомендують вживати обмежено.
Тим хто хворіє хронічними захворюваннями печінки та жовчних шляхів корисно пити томатний сік в підігрітому вигляді і обов’язково з урахуванням кислотності шлункового соку. Не слід готувати занадто прозорий сік. Чим більше в соку міститься м’якоті плоду, тим більше в ньому вітамінів та інших цінних речовин. Томати корисні також при хворобах нирок і суглобів.
Томати у свіжому вигляді та в значних кількостях – джерело важливих для кровотворення біологічних сполук: фолієвої кислоти та органічного заліза, тому їх вживають при різних видах анемії. Наявність у томатах заліза забезпечує швидке відновлення гемоглобіну при кровотечах. У харчуванні вагітних жінок, при анемії у дітей включають овочі, що містять мідь, у тому числі томати. Внаслідок високого вмісту аскорбінової кислоти, бета-каротину і солей калію їх рекомендують використовувати не тільки при анемії, але й при слабкості, весняному нездужання, загальному занепаді сил і різного роду розладах.
Як дієтичний продукт, багатий на калій, свіжі томати і сік призначають при серцевосудинні захворювання (стенокардія, атеросклероз, після інфаркту міокарда), особливо при порушеннях серцевого ритму. Регулярне вживання 300-400 г томатів на добу або 1 склянку томатного соку з м’якоттю доставляє серця необхідну кількість калію.
Томатний сік корисний при гіпертонічній хворобі, так як володіє гіпотензивною дією, тобто знижує артеріальний тиск. При ревматизмі, коли виключають з харчового раціону м’ясо та жири, а також знижують споживання продуктів з високим вмістом крохмалю, корисні свіжі томати. Великий вміст пектинових речовин в томатах активно знижують рівень холестерину в крові. Використання томатного масла особливо знижує рівень холестерину хворих на атеросклероз. Тому цілющі плоди та їх сік рекомендують включати в меню людей середнього та старшого віку.
Томати посилюють специфічний імунітет до збудників запалення легень – пневмококи, кишкових інфекцій – сальмонела, дизентерії. Фітонциди їх проявляють протигрибкову активність, затримуючи розвиток небезпечних для людини мікроскопічних грибів.
Свіжі томати та томатний сік рекомендують вживати в їжу хворим з різними видами порушень обміну речовин, особливо вони необхідні в раціоні хворих з порушенням сольового обміну. Певний час побутувала думка, ніби томати сприяють "відкладенню солей”, вважалося, що щавлева кислота, яка є в овочі, негативно впливає на сольовий обмін. Але ретельні дослідження спростували це. Як було зазначено раніше, щавлева кислота в томатах виявлена в дуже малих кількостях.
Томати містять високу кількість яблучної і лимонної кислот. Ці кислоти корисні й необхідні при обмінних процесах організму. Тому лікарі часто призначають свіжі томати хворим з різними порушеннями обміну речовин. Однак зловживати ними особливо в спекотний літній час не варто.
Томати широко використовують у дієтичному харчуванні при захворюванні на цукровий діабет. У цьому випадку найбільшу користь приносить свіжий томатний сік. Використання томатного пюре та томатної пасти в дієтичному харчуванні обмежується через гострий смак. У Болгарії розроблена методика лікування томатами з допомогою безсольової дієти з включенням 300-500 г зрілих плодів на добу.
Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів