Четвер, 25.04.2024, 18:55Вітаю Вас Гість | RSS
Alter ego
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 73
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

І ще трохи про картоплю...


Картофель ИмператрицаКартопля для людини – «другий хліб», дешевий і живильний продукт, який сьогодні споживають в їжу всі верстви населення будь-яких вікових категорій. Але далеко не всі знають, що цей непримітний на вигляд овоч є багатим джерелом найцінніших для людського організму речовин і в багатьох випадках може використовуватися як лікарська рослина.
КАРТОПЛЯ не дарма була названа на Русі «другим хлібом» – до його складу входять всі найнеобхідніші для організму поживні речовини і вітаміни. Сьогодні виведено безліч сортів картоплі, тому склад бульб кілька різниться. Але в середньому свіжа бульба на 75-80% складається з води. Основу ж сухої речовини становить крохмаль – близько 18%.

Картопля для людини насамперед корисна тим, що в середньому містить 18% вуглеводів і 2% білка(від загальної маси бульби). Крім того, вона багата вітамінами B2, B6, B9, PP, K, E, але перш за все – це джерело вітаміну C. З’ївши 200 г картоплі, людина отримує половину щоденної норми цього вітаміну. Також цей овоч є непоганим джерелом різноманітних мінералів (в першу чергу калію, фосфору, кальцію, заліза і магнію), органічних кислот і каротину – пігменту, що забезпечує в організмі утворення вітаміну А.

Варити, але не смажити

100 грам картоплі в день цілком достатньо для нормального повноцінного харчування, але не всі способи приготування його в їжу корисні, а деякі з них навіть небезпечні, наприклад смажену картоплю. При подібній обробці бульба втрачає максимальну кількість корисних речовин, і під час процесу приготування накопичуються канцерогенні речовини – в першу чергу акриламід.

Картоплю треба варити, бажано на пару, причому робити це краще за все «в мундирі», тобто без очищення шкірки. Справа в тому, що в шкірці міститься дуже багато корисних речовин, у тому числі і ферментів, що сприяють засвоюваності крохмалю в організмі. У крайньому випадку зі старої картоплі шкірку слід зрізати якомога тонше. Чим менше ви будете варити картоплю, тим більше корисних речовин вона для вас збереже. Тому кидати її потрібно в мінімальну кількість вже закипілої води, а в холодній воді очищену картоплю зберігати взагалі не можна (як багато хто любить це робити).

Картопля – ліки від усіх бід

Про цілющі властивості картоплі люди знали вже давно. Її застосовували для лікування органів дихання і травлення, вживали в їжу при туберкульозі та навіть робили свічки з картоплі при геморої. І все це незважаючи на те, що європейці дізналися про картоплю відносно недавно. Один з найвідоміших фактів про цілющі властивості цього овочу – позбавлення їм Європи від епідемій цинги. Можна сказати, що повсюдне поширення картоплі, багатої вітаміном C, допомогло відновити цілі міста. Природно, що з ростом наукових знань людина досліджувала цю рослину більш докладно.

З усіх лікарських застосувань «другого хліба» найвідомішим можна назвати вживання картопляного соку. Завдяки тому, що сік цей містить безліч різних корисних елементів, він лікує різні захворювання. Так, свіжий сік сирої картоплі, що приймається до їжі, непогано допомагає при виразці шлунка і дванадцятипалої кишки, при печії, гастриті, запорах. Звичайно проводять двотижневий курс лікування, а після тижневої перерви все знову повторюють. Крім того, сік картоплі – це відмінний загальнозміцнюючий засіб, що допомагає при нервових розладах, а також завдяки високому вмісту солей калію ефективні ліки для виведення з організму шлаків.

Наявність калію сприяє нормалізації функціонування серцевого м’яза, тому картопля є не що інше, як відмінні ліки для лікування захворювань серцево-судинної системи. Більшості літніх людей картопля просто необхідна.

Цей овоч є відмінним лікарським засобом, що застосовується при захворюваннях, пов’язаних з обміном речовин. Справа в тому, що на відміну від інших продуктів (наприклад, м’яса), що містять білок і сприяють накопиченню кислот в організмі, картопля має надлишок лугів і дозволяє нейтралізувати підвищену кислотність, що відбивається в першу чергу на передчасне старіння організму.

Допомагає вона і при захворюваннях дихальних шляхів - багато хто з нас в дитинстві при застуді дихали над каструлею з тільки що звареної картоплею.

Крім усього іншого, в старовину картоплею лікували навіть опіки та обмороження, для чого до запаленої ділянки прикладали коржі, приготовлені з подрібненого сирого продукту. Також товчену картоплю можна прикладати і при різних шкірних захворюваннях.

Застосовують цей овоч і в косметології – роблять маски для рук, обличчя та волосся. Приміром, для живильної маски потрібно змішати варену картоплю з молоком і яєчним жовтком, після чого накласти теплу масу на шкіру і залишити на 15 хвилин.

І корисна, і небезпечна

НЕ КОЖНА бульба картоплі корисна для вашого організму. Справа в тому, що разом з численними корисними речовинами там міститься смертельно небезпечна для людини речовина – токсичний глікоалкалоїд соланін. Вживання в їжу 0,2 г цієї речовини для багатьох є смертельною дозою, але в звичайному стані бульба містить отрути істотно менше, тому не робить небезпечного впливу на здоров’я. Боятися варто позеленілих або пророслих картоплин, в яких вміст солонина істотно вище норми. Таким чином, стару перезимовану картоплю вживати в їжу категорично не рекомендується. Смертельного результату, звичайно, не буде, але от головні болі, сонливість і загальний хворобливий стан – звичайні явища при харчуванні такою картоплею. Особливо небезпечно вживати її в їжу вагітним жінкам – збільшується ймовірність викидня.

Також варто побоюватися такої картоплі, яка навесні лежить на прилавках магазинів як молода, тобто чиста, упакована і, головне, непроросла. Справа в тому, що в багатьох країнах перед зберіганням бульби опромінюють радіоактивними елементами, щоб ті добре зберігалися. Вживання такої картоплі у їжу підвищує ризик розвитку онкологічних захворювань.

Однак навіть цілком придатним в їжу овочем у жодному разі не можна зловживати або, принаймні, постійно вживати його очищеним і без додавання моркви, петрушки, кропу або селери. Ми вже говорили про те, що під шкіркою бульби знаходиться ряд ферментів, що сприяють розщеплюванню крохмалю. Такі ж ферменти доведеться використовувати і вашому організму при перетравленні картоплі, ось тільки брати він їх буде зі спеціальних запасів в крові. А ось овочі і зелень дозволяють крохмалю засвоюватиметься значно простіше. Страви з картоплі слід чергувати з якою-небудь іншою рослинною їжею.

Картопля по калорійності перевершує багато інших овочів у кілька разів. В 1 кг картоплі близько 800-1000 ккал, тому не варто зловживати цим овочем і всім тим, хто стежить за своєю фігурою. Але, незважаючи на це, можна знайти чимало дієт, в яких картопля є основним продуктом. Справа в тому, що переважна більшість з них елементарно прості і зводяться до споживання протягом декількох днів варених бульб в невеликих кількостях, часто з додаванням зелені. Дієти досить ефективно діють, що ще раз говорить про те, що все потрібно споживати в їжу в розумних межах.

http://domicad.net.ua/

Пошук
Календар
«  Квітень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів