Цвітна капуста – не тільки смачний, але і дуже корисний овоч
У 100 г цвітної капусти міститься: Вода – 90 г Білки – 2.5 г Жири – 0.3 г Вуглеводи - 5 г (в т.ч. моно-і дисахариди – 4 г) Харчові волокна (клітковина) - 1 г Органічні кислоти – 0.1 г Зола – 0.8 г Вітаміни в цвітній капусті: Вітамін А (бета-каротин) 0.2 мг Вітамін В1 (тіамін) - 0.1 мг Вітамін В2 (рибофлавін) – 0.08 мг Ніацин (вітамін В3 або вітамін РР) – 0.5 мг Вітамін В6 (піридоксин) – 0.16 мг Фолієва кислота (вітамін В9) – 23 мкг Вітамін С (аскорбінова кислота) – 70 мг Вітамін Е (токоферол) – 0.15 мг Біотин (вітамін H) – 17 мкг Макроелементи в цвітній капусті: Калій – 210 мг Кальцій – 60 мг Магній – 17 мг Натрій – 10 мг Фосфор - 50 мг Мікроелементи в цвітній капусті: Залізо – 1.4 мг Йод – 3 мкг Кобальт – 3 мкг Марганець – 160 мкг Мідь – 75 мкг Молібден – 10 мкг Фтор – 10 мкг Цинк - 0.4 мг Калорійність цвітної капусти У 100 г цвітної капусти в середньому міститься близько 30 ккал. Корисні властивості цвітної капусти Цвітна капуста в порівнянні з іншими видами капусти легко перетравлюється і значно менше подразнює слизову оболонку шлунка. Завдяки чому вона корисна при зниженій секреторній функції шлунка, виразкової хвороби шлунка або дванадцятипалої кишки, а також в дієтичному і дитячому харчуванні. Корисна капуста для серцево-судинної системи і при захворюваннях печінки і жовчного міхура.Цвітну капусту рекомендують хворим на цукровий діабет, тому що вона сприяє нормалізації рівня глюкози і холестерину в крові. Також у капусті виявлено речовини, що володіють благотворним впливом на нервову систему людини. Крім того міститься в ній тартанова кислота, що є ефективним засобом для боротьби з ожирінням. А за останніми даними цвітна капуста є відмінною профілактикою проти онкологічних захворювань. Цвітну капусту не рекомендують при подагрі, гастритах з підвищеною кислотністю і гострих хронічних захворюваннях кишечника. http://domicad.net.ua/
|