Статистика |
Онлайн всього: 1 Гостей: 1 Користувачів: 0 |
|
Паприка
Паприка росте в будь-якому кліматі і тому вирощується майже по всьому світу. Тим не менш, теплий клімат необхідний для того, щоб у паприки був сильний аромат, тому велику славу в Європі має угорська та іспанська паприка. Важливою речовиною, відповідальною за гостроту паприки, є алкалоїд капсаїцин (алкалоідоподобний амід) Вміст капсаїцину варіює від 30 до 150 мг/100г. Необхідно також згадати про вміст рослинних білків, цукру, кремнію, цинку, вітамінів A, C, B 1, B 12, E, K, P, а також вміст жирних кислот і цукристих речовин. Вміст ефірної олії дуже невеликий (0,05-0,6%) і грає при визначенні якості другорядну роль. Паприка відома людству вже декілька тисяч років. Її цінують за величезну користь для здоров’я. Паприка є дуже корисна і входить до складу багатьох рецептів. Велика кількість вітамінів і корисних речовин робить її незамінною для організму. Крім того, вживання в їжу паприки покращує і зовнішність. Ось тільки деякі її переваги: Паприка запобігає висипу і прищам, зберігає шкіру чистою. Також вона містить вітамін А, корисний для зору. Вітамін А запобігає багатьом захворюванням очей. Паприка містить сполуки, що не дозволяють канцерогенам проникати в клітини. Це дозволяє забезпечити в деякій мірі захист від розвитку раку. Ті ж самі сполуки блокують передачу больових сигналів до спинного мозку. Це викликає ефект знеболювання. Паприка прискорює обмін речовин і допомагає спалювати більше калорій. Це зменшує вагу, набрану через їжу з високим вмістом жирів. Також запобігає нетравленню шлунка. Вона регулює кров’яний тиск. і знижує рівень холестерину та тригліцеридів в організмі. Паприка, вірніше, її екстракт є одним з кращих стимуляторів росту волосся. Сушена паприка теж містить капсацин та каротин, який відповідає за колір, капсаїцин надає гостроту. У паприці містяться дуже велика в порівнянні з іншими овочами і навіть фруктами кількість вітаміну С. У паприці містяться біологічно активні речовини, які надають сприятливий вплив на систему кровообігу, вони перешкоджають утворенню тромбів і сприяють розрідженню крові. Найвищий вміст каротину і вітаміну С зазначено в червоній паприці. Взагалі паприка має цілим комплексом корисних речовин, які активізують обмінні процеси в організмі, підвищують імунітет, сприяють зміцненню слизових оболонок і посиленню чоловічої потенції, позитивно впливають на діяльність шлунково-кишкового тракту. Солодкий перець рекомендується дієтологами при різних порушеннях травлення, таких як метеоризм, спазми, шлункові кольки і скупчення газів у кишечнику. Хто страждає від зайвої ваги дуже корисно поєднувати вживання солодкого перцю з різними м’ясними та овочевими стравами, так як він сприяє не тільки поліпшенню смакових якостей страв, а й прискоренню процесів перетравлення і засвоєння корисних речовин. Цей перець на відміну від гострого, який може спровокувати запалення слизових шлунка, може вживатися в їжу в значно більших кількостях і в складі різних страв. Паприка використовується в приготуванні перших страв, овочевих і м’ясних супів, різноманітних других страв і салатів. Якщо ви використовуєте солодкий перець у свіжому вигляді для додавання в салат, то рекомендується заправляти його рослинним маслом, для того, щоб бета-каротин, який міститься в перці міг повноцінно засвоїтися. Використовується солодка паприка і в косметології, її м’ясисті плоди застосовують як основу для живильних масок. Варто памятати, що паприка може викликати алергічні реакції .
|
Календар | « Квітень 2024 » | Пн | Вт | Ср | Чт | Пт | Сб | Нд | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 |
|
|