Четвер, 28.03.2024, 15:32Вітаю Вас Гість | RSS
Alter ego
Меню сайту
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 73
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Баклажан


На поживні речовини баклажани небагаті. Серед цукристих сполук в них переважає глюкоза, фруктози значно менше, а сахарози зовсім мало. У рівних співвідношеннях баклажани містять лимонну та яблучну кислоти. Зате в них велика кількість пектинових сполук. Гіркуватого присмаку овочам надає глікоалкалоїд соланін.

У 100 г свіжих баклажанів виявлено 2—19 кг аскорбінової кислоти, 0,02 мг каротину, 0,04 мг вітаміну В1 та 0,05 мг вітаміну В.

Особливо цінний овоч вмістом значної кількості фолієвої кислоти (16—20 мг на 100 г) — вітаміну, який підтримує творення елементів крові (еритроцитів, лейкоцитів і тромбоцитів). Нікотинова кислота, виявлена в рослині, становить 0,03—0,99 кг на 400 г.

Баклажани — важливе джерело фенольних сполук з їх властивістю зміцнювати капіляри та проти склеротичною дією. 3 мінеральних сполук слід назвати калій (238 кг на 100 Р). В такій кількості цей елемент мають хіба що капуста, цибуля, морква, огірки, солодкий перець, гарбуз.

З мікроелементів у баклажанах е алюміній, марганець, цинк, мідь, залізо. Лікувальними властивостями відзначаються барвні речовини (антиоксиданти). Вони зміцнюють судини, Їх використовують проти запалення та склерозу.

Харчова цінність баклажанів загальновизнана, але цей овоч має і лікувальне значення, оскільки знижує концентрацію холестерину в крові, що важливо для профілактики й лікування атеросклерозу. Систематичне вживання баклажанів у їжу послаблює патологічні явища у хворих на атеросклероз, виводить холестерин з організму.

Антихолестеринова дія баклажанів ґрунтується на тому, що вони заважають тканинам всмоктувати холестеринові сполуки. Їх ефект тим сильніший, чим більше споживають разом із баклажанами жирної холестериномісткої їжі. Особливу роль відіграють тут калій і марганець. Сполуки калію звільняють організм від надлишку води та кухонної солі, поліпшують кровообіг у серцевому м’язі. Марганець сприяє засвоєнню жирів, оберігає печінку від жирового переродження, підсилює здатність інсуліну знижувати рівень цукру в крові, активізує процес утворення еритроцитів. Дія цього мікроелемента дає ще кращі наслідки в поєднанні його з міддю, цинком і кобальтом.

Мабуть, невипадково на Близькому Сході вважають, що баклажани продовжують життя людини, оберігають її від ожиріння.

Плоди баклажана містять:

сухих речовин 7,1 – 11%
цукрів 2,72-4%
білків 0,6-1,4%
жирів 0,1-0,4%


Баклажани багаті клітковиною і органічними кислотами, які стимулюють секрецію шлунково-кишкового тракту, а також пектинами, що допомагають розсмоктуванню застійних явищ у жовчному міхурі. Тому вони ефективно використовуються як лікувальне харчування при атеросклерозі, як відмінний сечогінний засіб і хороший стимулятор роботи кишечника. М’яка, ніжна клітковина баклажан регулює кислотно-лужний баланс. При цьому сильно знижується кількість холестерину в крові-в окремих випадках до 40%. І це одне з головних достоїнств баклажана.

В баклажанах міститься велика кількість солей калію, які сприяють виведенню з організму зайвої рідини і покращують роботу серця. Дієтологи радять вживати страви з баклажанів тим, хто страждає захворюваннями печінки і нирок. В баклажанах міститься відносно велика кількість міді та заліза, що підвищує рівень гемоглобіну в крові і покращує колір шкіри. Тому страви з баклажанів корисно їсти дітям при недокрів’ї і вагітним жінкам. Також вони містять відмінно збалансований комплекс мікроелементів та вітамінів В1, В2, B6, B9, С, Р, PP.

Завдяки малому вмісту вуглеводів баклажани не дуже калорійні (24 ккал) і тому хороші для раціону людей із зайвою вагою і хворих на цукровий діабет.

Сік баклажана володіє бактерицидними властивостями і здавна використовувався, щоб прискорити загоєння ран.

Як уже згадувалося, в баклажанах багато клітковини. Тому вам краще утриматися від них, якщо у вас схильність до виразки, гастриту або розладу шлунка.

http://domicad.net.ua/

Пошук
Календар
«  Березень 2024  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів